Tradicionalne dejavnosti DS Kredarica

Dnevi Slovenske Kulture

Dnevi Slovenske Kulture

Večer slovenskih pesmi in poezije

Miklauž

Miklavževanje 2013,
učiteljica Rut Zlobec

Proslava kulturnega praznika meseca februarja je svečani večer v katerem se udeležijo člani našega društva iz šole dopolnilnega pouka slovenščine, zbora, moške pevske skupine in orkestra društva. Na prireditvi so vedno prisotni številni gosti ter visoke osebnosti.

Že 12 let, meseca novembra društvo organizira svoj letni koncert oz. prireditev Večer slovenskih pesmi in poezije, ki tradicionalno poteka v novosadski Sinagogi, najbolj prestižni koncertni dvorani v Novem Sadu. Koncert ima pomembno vlogo, saj na njem razen našega društva sodelujejo tudi ostala Društva Slovencev iz cele Srbije kot tudi številni izvajalci iz Slovenije. Prav tako se povabilu za gostovanje na koncertu radi odzivaju tudi drugi subjekti iz kulturnega življenja mesta. Ta prireditev združuje veliko število naših someščanov, kot tudi visokih gostov iz Srbije in Slovenije.

Svečana podelitev darila za najmlajše novosadske Slovence je bila 16. decembra 2011 v amfiteatru Visoke šole strokovnih študijev za izobraževanje vzgojiteljev.

Učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine Barbara Goršič je z najmlajšimi učenci in z mladostniki pripravila program, ki je na veselje otrok iz publike trajal skoraj eno uro. Program so vodili srednješolci Filip Popović in Vuk Maletin, ostali mladostniki so najmlajšim peli, recitirali in igrali.

Najmlajši otroci David, Matej in Kristijan Konecky, Elena in Luka Polanec, Marko Cvijetić in Adrijan Stajić so predstavili svojo govorno spretnost v recitiranju, srednješolec Rastko Veriš je igral na trobento, njegova sestra Isidora Veriš je zapela evrovizijsko pesem Vanilija.
Na koncu programa so vsi mlajši in starejši učenci skupaj odpeli pesem Bela Snežinka in klicali Miklavža, naj pride na oder in prinese darila. Kot prejšnja leta je tudi letos bil Mihajlo Vlasov v vlogi Miklavža, ki je obenem poskrbel za paketke s svojimi škrati. Z otroškim veselim vriščem in tekanjem po odru je Miklavž razdelil vsa darila, ki so letos bila obogatena s knjigo Jože Mraz, Pripovedka o eni zimski noči, avtorjev Sonje in Primoža Artača. Knjige za najmlajše Slovence je Nacionalnemu svetu slovenske narodne manjšine v Srbiji doniral Primož Artač.

Po takšni lepi prireditvi ostaja vtis, da so otroci vedno najlepši novoletni prizor.

Site Search

Login Form

Koledar dela

Ni dogodkov za danes ...

Grb AP Vojvodine

Izradu ovog Internet sajta sufinansirala je
AP Vojvodina,
Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice

Donirajte Kredarico

Kredarico lahko donirate na račun pri NLB Banki
dinarski:
310-7715-57
devizni:
SWIFT: CONA RS22
IBAN: RS35310007080000028765