Kuhinja - recepti

Lešnikova potica

RECEPT: Lešnikova potica
Testo:
- ½ kg mehke bele pšenične ali pirine moke
- dobrega ¼ l toplega mleka
- 1 velika žlica medu
- 1 vrečka suhega kvasa ali 21 g svežega
- 80 g masla ali olja
- 2 rumenjaka
- naribana lupina 1 limone
- ščep soli

Nadev:
- 400 g lešnikov
- 2 dl vrelega mleka
- 50 g masla
- 100 g neprečiščenega sladkorja (mascavo)
- 50 g belega sladkorja (ali vso količino neprečiščenega)
- 2 vaniljeva sladkorja ali pol žličke mlete vanilje ali 1 izpraskan strok vanilje
- sok 1 limone
- sneg 2 stepenih beljakov
- 1 zamašek ruma
- 2 dl rozin

- raztopljeno maslo ali olje za mazanje modela in testa
- moka za model

Moko natresemo v skledo. Če uporabljamo svež kvas, pripravimo kvasec iz malo toplega mleka, malo medu in žličke moke. Pustimo 5 minut, da se kvas razpusti in naraste. Če uporabljamo suh kvas, ga vsujemo v toplo mleko, dodamo med in maslo ter mešanico zlijemo na moko. Dodamo jajce, sol in limonino lupino ter zmešamo ter nato zgnetemo v voljno testo, ki se mora pričeti svetiti. Testo ne sme biti pretrdo, ne premehko. Količina mleka je odvisna od vlažnosti moke in velikosti jajc. Testo se ne sme lepiti na skledo in prste, v tem primeru dodajmo malo moke. Če bo premehko, ga bomo težko položili v model. Testo prekrijemo s krpo, lahko pa čez skledo površno napnemo še folijo za živila. Tako bo testo zadrževalo toploto in ne bo se izsušilo. Seveda moramo dovoliti dostop zraka. Postavimo na toplo mesto, da naraste. Prostor za peko potice mora biti topel in brez prepiha. Vzhaja naj dobre pol ure, toliko, da se količina podvoji.
Medtem pripravimo nadev. Lešnike lahko zmeljemo na kavni mlinček ali kako drugače. Mleko zavremo, mu dodamo sladkor in vaniljo. Temni sladkor smo uporabili zato, da bi malce pobarval nadev, ki je zaradi lešnikov sicer sivkast in neizrazit, pa tudi zaradi karamelnega okusa.
Z vrelo tekočino poparimo lešnike, premešamo in dodamo rum ter limonin sok. Tik preden bomo nadev uporabili vmešamo še sneg beljakov.
Okus izboljša tudi dodatek limoninega soka in ruma.
Mizo prekrijemo z velikim, dobro zlikanim prtičem, da robovi od zlaganja niso očitni in ga enakomerno poprašimo z moko. Testo obrnemo na prtič in ga z dlanmi rahlo potlačimo, da dobimo obliko pravokotnika. Testo res enakomerno razvaljamo v pravokotnik mer 55x60 cm. Testo premažemo s stopljenim maslom ali oljem, da se testo sprime z nadevom. Nadev enakomerno razporedimo po testu, en krajši rob pustimo 2 cm nenamazan. Testo obrežemo in iz obrezkov naredimo polžke, ki jih položimo na pomaščen pladenj. Če želimo, dodamo rozine, najbolje je, da jih prej namočimo v rum. Testo zvijemo tako, da začnemo zvijati pri krajši stranici s pomazanim robom.
Pazimo, da zvijamo tesno. Če so konci neravni , jih malce odrežemo. Potico položimo v namaščen ter z moko poprašen model. Lahko jo prerežemo čez pol in položimo v ozek pravokoten model.
Na več mestih jo prebodemo do dna, da morebitnemu ujetemu zraku damo prosto pot.
Pustimo, da vzhaja 20 minut in položimo v pečico, ogreto na 210 °C za 15 minut, nato znižamo na 180°C in pečemo še 45 minut. Potico pustimo v pečici še 5 minut. Vzamemo jo iz pečice in pustimo v modelu še 20 minut, nato jo zvrnemo na desko in pustimo, da se ohladi.
Večplastno zavijemo v prtič in pustimo stati čez noč, preložimo na lep pladenj in posujemo z mletim sladkorjem. Narežemo in postrežemo.

Site Search

Login Form

Koledar dela

Ni dogodkov za danes ...

Grb AP Vojvodine

Izradu ovog Internet sajta sufinansirala je
AP Vojvodina,
Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice

Donirajte Kredarico

Kredarico lahko donirate na račun pri NLB Banki
dinarski:
310-7715-57
devizni:
SWIFT: CONA RS22
IBAN: RS35310007080000028765